Urmareste-ne pe  

 
Psiho-Armonie
 
 Terapia de cuplu de orientare strategicaPentru orice cuplu aflat in impas psihoterapia este o modalitate de a "repara" problema sau o solutie ultima pentru a vedea daca se mai poate sau nu continua relatia.


Lipsiti de suportul de acasa, de linistea locului in care oamenii isi incarca, in general,bateriile, de sustinerea unui partener pe care sa te poti baza, multi membrii ai unui cuplu pot ajunge sa solicite ajutorul unul psihoterapeut cu scopul de a intelege si de a surmonta fie unele dificultati personale care l-au adus in situatia in care se afla, fie dificultati de la nivelul relatiei.


Pentru partenerii oricarui cuplu ce decide sa vina in terapie obiectivele urmarite pot fi diferite. Fiecare partener vede relatia din punctul sau de vedere si modalitatea de rezolvarea a problemelor este, in cele mai multe cazuri, diferita ca viziune, de la un partener la altul.


Pusi impreuna in fata terapeutului partenerii de cuplu cauta un aliat, cauta pe cineva care sa le dea dreptate si sa adere la punctul lor de vedere. Fiecare poate spera ca terapeutul ii va arata celuilalt ca greseste, ca trebuie sa se schimbe sau sa schimbe lucrurile pe care le face pentru ca celuilalt sa ii fie bine.


Realitatea, de multe ori dificil de vazut in momentele de cumpana, este ca in orice cuplu, fiecare dintre parteneri are dreptate in felul lui. Tocmai din acest motiv, este de preferat ca terapeutul de cuplu sa evite sa devina parte din jocul conjugal sau sa isi asume postura de arbitru al "meciului de box" ce se desfasoara inaintea lui.


Din perspectiva terapiei strategice in orice cuplu exista problema fata de care partenerii de cuplu adopta diferite solutii, unele din ele, dovedindu-se, de multe ori falimentare. Cele mai multe dificultati apar in momentul in care partenerii continua cu si mai multa inversunare sa repete solutiile incercate anterior pentru a rezolva problemele pe care inca nu le-au rezolvat. Insistenta asupra unei solutii incercate falimentare produce la nivelul cuplului un moment de blocaj din care partenerii nu mai vad iesirea. Ironia sortii sau propria noastra capcana consta in faptul ca, de multe ori, in ciuda faptului ca o strategie pe care o utilizam nu functioneaza, noi o repetam din nou si din nou, pana la epuizare sau blocaj. De aceea, terapia strategica de cuplu porneste de la identificarea strategiilor falimentare pe care le adopta fiecare partener in parte, blocarea acestora si descoperirea a noi strategii de succes.


De multe ori, insasi blocarea solutiilor incercate care au esuat in trecut duce la o schimbare importanta in dinamica cuplului si la nivel emotional pentru fiecare partener.


Pentru ca acest scop sa fie atins este nevoie de sedinte de cuplu si de sedinte individuale, cu fiecare partener in parte.


Etapele terapiei strategice de cuplu includ: investigarea problemei, identificarea solutiilor incercate falimentare, furnizarea unor strategii de blocare a acestor solutii incercate si exersarea de noi strategii adaptative. Pentru ca aceste etape sa se desfasoare cat mai efficient terapeutul va devein mediator si translator in cadrul relatiei de cuplu, talmacind pe limba fiecarui partener, punctual de vedere, nevoile si comportamentele celuilalt. De cele mai multe ori, conflictele in cadrul cuplului datorandu-se "limbilor" diferite pe care partenerii le folosesc si culorii diferite a lentilelor ochelarilor pe care fiecare ii poarta. Tocmai de aceea, terapia de cuplu are rolul de a-I ajuta pe cei doi sa redescopere limbajul comun si nuantele intermediare ale realitatii pe care amandoi o impartasesc si doresc sa o imparta impreuna in viitor. Inapoi Distribuie 

 
Cristina Sterie Cristina Sterie

Avem nevoie sa ne cunoastem si sa dam afara ceea ce nu ne apartine, pentru a putea creste si pentru a ne gasi propriul drum...

 


Comentarii
 
 
 Psiho-Armonie

Centrul Psiho-Armonie reuneste o echipa de profesionisti ce ofera multiple servicii in domeniul psihologiei si psihoterapiei. Daca esti in cautarea unui psiholog in Bucuresti sau daca doresti sa afli mai multe despre noi poti accesa celelalte sectiuni ale acestui site, ne poti contacta folosind datele de Contact sau ne poti face o vizita la cabinet.


 

Newsletter


Aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Datele vor fi folosite strict pentru a comunica informatii de interes.


 
 


Copyright © Psiho-Armonie. Toate drepturile rezervate.

 

Urmareste-ne pe